Terug naar schilderwerken

Wat is het?
Kaleien is een eeuwenoude schildertechniek waarbij een dunne kalkpleister met een blokborstel op de muur (meestal metselwerk) wordt aangebracht! Bovenop de kaleilaag wordt meestal ook nog een kalkverf aangebracht, deze bepaalt dan de kleur van het pleisterwerk!

De eersten die de techniek toepasten waren de landbouwers in de middeleeuwen. Zij kalkten hun stallen wit om zo de muren te ontsmetten en te beschermen tegen vocht. Zij gebruikten eigenlijk een soort kalkverf, maar na enkele jaren ontstond hierdoor een soort zuivere kalkpleister van enkele mm's dik. Zo ontstond het mooie en rustieke uitzicht van de woning.

Om dit proces van jaren in één enkele keer toe te kunnen passen wordt er een vulstof, zoals zandkorrels, aan de kalkverf toegevoegd om het typisch kalei-effect direct te bekomen. Kaleien heeft een heel aantal voordelen. Een gekaleide muur zorgt namelijk voor goede bescherming van de gevel tegen de verschillende weersomstandigheden. Daarnaast is een kalei zeer damp open. Doordat het om een vrij dunne pleister gaat, kunnen zouten relatief vrij gemakkelijk door de kalei migreren.

Het aanbrengen van een Kalei is een vrij simpele techniek! Toch is het heel belangrijk dat een Kalei goed wordt aangebracht! Dit om de duurzaamheid van de Kalei te verbeteren. Indien u twijfelt aan uw eigen handigheid, is het aan te raden om Van Gompel NV te contacteren!

Hoe gaan we te werk?
Onze uiterst ervaren vakmannen komen na een afspraak bij u ter plaatse om een zicht te krijgen op de woning. Hierbij gaan ze nagaan of de stabiliteit van de woning verzekerd is en men later geen scheuren krijgt in de gevel door verzakkingen. Hierdoor zou ook de kaleilaag (die enkel kleine scheuren kan overbruggen) mee scheuren. Indien nodig kan men dan een grondig onderzoek laten uitvoeren door middel van een stabiliteitsonderzoek en de standzekerheid opnieuw te berekenen. Wanneer het onderzoek negatief blijkt te zijn, moeten ingrepen gebeuren om de stabiliteit te verbeteren. Achteraf beoordeelt men dan deze ingrepen, alvorens met het kaleien te beginnen.

Vocht en zouten zijn grote probleemveroorzakers! Vocht kan afkomstig zijn van regen-, grond- of oppervlaktewater. Zouten komen uit bodem, grondwater, bouwmaterialen (vb bakstenen) of door het gebruik (vb. zoutopslag). Een kaleilaag is zeer damp open. Men dient dus eerst de vochtproblemen op te lossen, alvorens men kan beginnen te kaleien!

Bij gevelstenen is de keuze van het kaleiproduct belangrijk ! Er kunnen problemen ontstaan bij zachte gevelstenen. Men dient ook op te letten naar de hechting van de gevelstenen, dit is meestal geen probleem, enkel voor stenen met een glazuurlaag.

Aanbrengen van de kalei:
Kaleien dient te gebeuren tussen 5°C en 30°C, hierbij mag men in de eerste dagen zeker geen vorst hebben (opletten voor nachtvorst). Ingeval van regen wordt de gevel afgeschermd. Ook zullen wij ervoor zorgen dat er geen fel zonlicht op de gevel schijnt en dat de gevel afgeschermd is van felle wind.

De ideale manier is om een dag voor de eigenlijke kaleiwerken de muur goed nat te maken. Hierdoor krijgt het water de tijd om in de gevelstenen te dringen en zo mede voor een goede hechting te zorgen! Telkens men een kalei aanmaakt moet dit met eenzelfde hoeveelheid water gebeuren, zodat er geen kleurschakeringen ontstaan.

Van Gompel NV beheerst de twee manieren om een kalei aan te brengen:

  • blokborstel:
    Dit is de oorspronkelijke manier van aanbrengen. Hierbij zal men strook per strook over de volledige breedte naar beneden toe kaleien. De dikte is afhankelijk van het product en het resultaat dat men wil bekomen. Bij de laatste laag dient men te zorgen voor het typische strepeneffect. Bij deze methode dient er minder te worden afgeplakt, maar is wel arbeidsintensief.
  • wormpomp + blokborstel:
    Hierbij wordt het kaleiproduct op de gevel gespoten en zal men achteraf met de blokborstel over de kalei gaan om het typisch uitzicht (strepen-effect) te bekomen. Dit is veel minder arbeidsintensief, haalt een hoger rendement, maar er dient wel meer afgeplakt te worden! Na al de voorgaande werken is het tijd voor de afwerkingsfase. Wanneer de kalei geen pigmenten bevat, moet er een verflaag op de kalei worden aangebracht. Dit kan een kalkverf, silicaatverf of siliconenharsverf zijn. Deze verf is in alle kleuren beschikbaar. Deze laag dient ook nat op nat te worden aangebracht.

Voor verdere informatie en een vrijblijvende offerte kan u ons steeds contacteren.

Terug naar schilderwerken